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Alleen als je echt heel graag een bedrag wilt overmaken, mág je dat doen, naar: rekeningnummer: NL76ABNA0549444440 t.n.v. R.A.M. Stravers (voor overmaking uit een ander land: BIC-code: ABNANL2A. 

Opgelet! Bijdragen zijn alleen toegestaan over reeds gepubliceerd werk! 

En elke cent gaat in de ‘Bridgepot’.
Eindejaars bridgedrive en diner

Eind december wordt de Bridgepot geleegd. Van dat geld bridge en dineer ik dan met het volledige Bridge Serviceteam. Winst wil ik niet maken; als de pot het toelaat breiden we het aantal deelnemers uit met het inloten van zoveel mogelijk donateurs en lezers die een leuk bridgevraagstuk beantwoordden.


Vuistregeltoets
Ondanks de onmetelijke hoeveelheid mogelijkheden kent ons edele bridgespel veel vuistregels. Regels die we vrijwel blindelings moeten uitvoeren om rampen te voorkomen.
Voor elke regel gelden - helaas - uitzonderingen. Helaas, omdat we in een situatie waarin we een bepaalde regel zouden kunnen toepassen ons verstand op nul kunnen zetten. Ook dan moeten we kritisch kijken naar het mogelijke gevolg van zo’n vuistregeltoepassing.

We nemen er in deze toets een paar bij de kop. Veel plezier ermee! (
Vuistregel 1 De derde man doet wat hij kan!

Het doel van deze vuistregel zal duidelijk zijn. Als er al twee lage kaarten zijn gespeeld, en de ‘derde man’ speelt ook een lage kaart bij, dan kan de ‘vierde man’ die slag waarschijnlijk heel goedkoop winnen.


Spel 1


Tegen een SA-contract start partner noord met ♣3.


Leider west laat dummy ♣5 bijspelen.




Uitkomst partner noord




♣ 3


Leider west

Dummy oost







♣ V 7 5

 
 


   ♣ A 10 6 4 



Welke klaverenkaart leg jij?


Spel 1


Tegen een SA-contract start partner noord met ♣3.


Leider west laat dummy ♣5 bijspelen.




♣ B 9 8 3


Leider west

Dummy oost



♣ H 2



♣ V 7 5 




♣ A 10 6 4 

Maak niet de fout om ♣A te leggen. Want als je dat doet maakt de leider onherroepelijk twee klaverenslagen: ♣H en ♣V! Leg ♣10. Gun de leider zijn ♣H. 

En als partner noord ♣H heeft en de leider ♣B? Dan geef je geen klaverenslag weg door ook dan ♣10 te leggen. De leider maakt ♣B; maar jij houdt nog steeds de controle over dummy’s ♣V. 

	“Je kunt beter nuttig bieden dan mooi.” [Hans Kreijns]




Spel 2
Tegen een SA-contract komt partner noord uit met ♣2.

Leider west laat dummy ♣7 bijspelen.





♣2


Leider west

Dummy oost






♣ 9 7










   ♣ V 8 5 3



Welke klaverenkaart leg jij?

Spel 2
Tegen een SA-contract komt partner noord uit met ♣3.

Leider west laat dummy ♣7 bijspelen.




♣ H B 6 2


Leider west

Dummy oost



♣ A 10 4

♣ 9 7










♣ V 8 5 3



Welke klaverenkaart leg jij?

Met ‘niks’ op tafel heb je alle reden om te doen wat je ‘kán’: leg ♣V! Dus zo hoog mogelijk. Leider west zal je dankbaar zijn als je laag bijspeelt en hem ♣10 laat maken.

	“Liever zelf een besluit nemen 

dan hopen dat je partner dat zal doen.” [RS]




Spel 3
Tegen een SA-contract kiest partner voor de uitkomst van ♣8. Volgens jullie systeemkaart kan dat de top van niets zijn. 


De leider laat dummy ♣V leggen. Wat leg jij?



    ♣ 8

Leider west

Dummy oost







♣ V B 10 9 6




♣ H 3 2

Spel 3
Tegen een SA-contract kiest partner voor de uitkomst van ♣8. Volgens jullie systeemkaart kan dat de top van niets zijn. 


De leider laat dummy ♣V leggen. Wat leg jij?



♣ 8 7 5


Leider west

Dummy oost



♣ A 4



♣ V B 10 9 6




♣ H 3 2

Als partner uitkomt met de top van niets, mag je rekenen op enige lengte, dus hier op een 3-kaart klaveren. In dat geval heeft de leider een 2-kaart…

En dat betekent dat als je tweemaal klaveren duikt, ♣A vanzelf verschijnt en jouw ♣H daarna de hoogste klaverenkaart is!

Leg je meteen braaf honneur op honneur, dan wint de leider de eerste klaverenslag met ♣A waarna hij achter elkaar nog vier klaverenslagen kan maken.

	“Als je jarenlang moppert dat je partner het nooit zal leren, 

ben je zelf zeer hardleers.” [RS]




Vuistregel 2 Leg altijd honneur op honneur!

Ook deze vuistregel voelt gemakkelijk als haarlemmerolie. Door een honneur van jouw rechtertegenstander te overrulen met jouw honneur, kun je een lagere kaart van je partner hoog maken, of voorkom je dat de gespeelde honneur een slag wint.


Spel 4




Partner noord







Leider west

Dummy oost






( B 8 7




( V 6 5

Zonder informatie over de hartenkleur laat leider west - in een SA-contract - dummy oost (B voorspelen.

Wat doe je: duiken of dekken?


Spel 4




( 10 4 3



Leider west

Dummy oost



( A H 9 2


( B 8 7





( V 6 5

Zonder informatie over de hartenkleur laat leider west - in een SA-contract - dummy oost (B voorspelen.

Wat doe je: duiken of dekken?

Als je uit het bieden van west rekent op maximaal een 4-kaart bij west, is het goed om (V te leggen. In dat geval zal de leider zijn aas of heer moeten zetten en wordt partners (10 hoog. 
Maar… als je uit het bieden van west mag rekenen op minstens een 5-kaart harten (west opende bijvoorbeeld met 1( en speelt 5-kaart hoog), heeft het leggen van (V geen enkele zin. Partner heeft dan maximaal (10x. Ook als je meteen (V legt, zal partners (10 in de tweede hartenslag vallen onder de tweede hoge honneur van de leider.

	"Tien jaar bridge-ervaring zegt niets, het kan de ervaring van één jaar zijn die tienmaal werd herhaald." 

[Cees Sint en Ton Schipperheyn]




Spel 5


West



Oost



1SA



3SA
Noord start met (V, voor dummy’s (A, waarna leider west de tweede slag inzet met het voorspelen van dummy’s (V.


Leider west

Dummy oost







( A 3







( A







( V 10 9 7 5 4 3







♣ B 3 2



   Jouw zuidhand





( 10 9 8 7 





( 8 7 3 2





( H 8 6 2





♣ H 



Wat doe je: zakken ((2) of pakken ((H)?

Spel 5


West



Oost



1SA



3SA

Noord start met (V, voor dummy’s (A, waarna leider west de tweede slag inzet met het voorspelen van dummy’s (V.





( B 6 5 4




( V B 10 9





( -





♣ V 10 8 4   



Leider west

Dummy oost



( H V 2


( A 3



( H 6 5 4


( A



( A B



( V 10 9 7 5 4 3



♣ A 7 6 5


♣ B 3 2





( 10 9 8 7 





( 8 7 3 2





( H 8 6 2





♣ H 

West opende 1SA; west heeft dus minstens een 2-kaart ruiten. En, nu we dummy’s ruitens zien weten we dat west precies twee ruitenkaarten heeft. We weten dus ook welke (.

Als je braaf honneur op honneur speelt, help je de leider daarmee aan een zaaltop. Hij wint dan deze slag met (A. Speelt (B; steekt over naar oosts (A, maakt nog vijf ruitens, (H, (V en ♣A en (H. Goed voor 3SA+4! 
West speelt de ruitens totaal verkeerd! Als jij inderdaad duikt kan de leider namelijk slechts twee ruitenslagen maken: (V en (A. Om jouw (H te verjagen kan hij alleen in dummy komen met (A. Maar… als dan dummy’s ruitens na jouw (H helemaal vrij zijn, zijn die onbereikbaar.
De enige juiste speelwijze is om - na (A - (3 naar (A te spelen, dan (B overnemen met (V, en dan met (10 en (9 zuid dwingen eindelijk (H te leggen. (A is dan de deur naar dummy’s overige ruitens. 
Daar moeten we dan wél van profiteren en niet zelf voor de nul gaan!
	"Het is niet de behandeling van moeilijke spellen die iemand tot een goed speler maakt; het is zijn vermogen om de makkelijke spellen niet te verprutsen." [Cees Sint en Ton Schipperheyn]




 
Spel 6


Leider west

Dummy oost







( V B 7





( H 6 5 
De leider speelt een SA-contract. Nadat nog geen ruitenkaart de tafel heeft geraakt laat de leider dummy (V voorspelen. Wat is jouw keus?
a. Ik duik.

b. Ik leg (H.

c. Duiken of (H leggen maakt geen verschil.
Spel 6




( 10 4 3 2



Leider west

Dummy oost



( A 9 8 


( V B 7





( H 6 5 
De leider speelt een SA-contract. Nadat nog geen ruitenkaart de tafel heeft geraakt laat de leider dummy (V voorspelen. Wat is jouw keus?

a. Ik duik.

b. Ik leg (H.

c. Duiken of (H leggen maakt geen verschil.
Een veel voorkomende situatie waarover ook ervaren spelers nog te vaak struikelen. Met twee aansluitende honneurs voor je, is het meestal beter om de eerste honneur te laten lopen en geduldig te wachten op de tweede honneur.

Dit spel is daar een voorbeeld van. Als je meteen (H legt, kan de leider drie ruitenslagen maken door na (A op partners (10 te snijden - door (9 voor te spelen en te duiken als noord dat ook doet.



( 6 4 3 2



Leider west

Dummy oost



( A 9 8 


( V B 7





( H 10 5
Heb je (10 zelf in handen, dan maakt het niet uit of je (H meteen legt op (V, of daarna op (B. Jouw (10 zal dan altijd promoveren. 
Spel 7
West

Noord
Oost

Zuid

Zuidhand



1(

pas

??

( 4 3









( 3 2









( H B 10 5 4 3










( V 8 7
Spel 7

West

Noord
Oost

Zuid

Zuidhand



1(

pas

1SA!!

( 4 3









( 3 2










( H B 10 5 4 3










( V 8 7
Inderdaad, 1SA is het enige bod dat je kunt doen. Voor het bieden van je 6-kaart ruiten heb je te weinig kracht. Je zou dan minstens 10 punten beloven.

West

Noord
Oost

Zuid

Zuidhand



1(

pas

1SA

( 4 3

2♣

pas

pas

??

( 3 2










( H B 10 5 4 3










( V 8 7

Nadat je je beheersing bewees met 1SA kom je nog een keer aan de beurt. Welk biedkaartje pak je nu?

Onderaan deze pagina staat mijn voorkeur.
Nu kun je wel 2( bieden! Over de kracht van je hand kan nu geen misverstand ontstaan; je beloofde met 1SA al 6-9 punten. Dus blijft de kracht 6-9. Maar over je verdeling vertelde je nog niets, en die is met 2( nu helemaal duidelijk. Minstens een 6-kaart, of anders een hele mooie 5-kaart. 
Na jouw 1SA-bod en partners pas kun je een manchecontract uitsluiten. Dat betekent echter niet dat je de tegenstanders alle ruimte geeft om met een laag contractje te gaan scoren. Je bent nu aangeland in het gevecht om de deelscore. En ook dan vecht je voor elke meter!

Lezers Mailen
Alerteerplichtig?

	Na het biedverloop:


West

Noord
Oost

Zuid


1(*

pas

2(

pas              
 
pas

pas


* vijfkaart

legt dummy ná de uitkomst van noord een 7-punter met 2 kaarten in ( (waaronder (H) op tafel.
Het contract gaat kwetsbaar 1 down voor een goede score van NZ.
 
De spelers vragen zich (uit pure belangstelling) af of het bod van 2♠ geoorloofd is op die doubleton. OW voegen daaraan toe, dat zij regelmatig steunen op een (willekeurige) doubleton. (Die avond was dat al een paar keer gebeurd (met veel succes) vertelden OW).
 
Ik heb aangegeven, dat naar mijn mening de tegenspelers er recht op hebben deze regelmatig voorkomende bijzonderheid te kennen. Nu er bij ons niet met systeemkaarten wordt gewerkt, zou dit m.i. minimaal gealerteerd moeten worden.
 
Er was geen verzoek om het resultaat te heroverwegen. De down van OW was een prima resultaat voor NZ. Alle andere paren speelden “normaal” 1SA en maakten dat precies.
 
Mijn vraag aan jou is concreet:
Moet West het 2( bod van oost alerteren, gezien de frequentie van vóórkomen van dit bod, terwijl 1SA een goed alternatief vormt?
 
Detail: Het betreft een ingespeeld paar, waarvan 1 van de spelers als invaller verscheen.


 
Rob:

Door de regelmaat zal openaar rekening houden met een 2-kaart steun in de openingskleur. Dat is informatie waar de tegenstanders ook recht op hebben. Dus inderdaad alerteerplichtig.

Ron:

Daar kan ik dan nog aan toevoegen, dat de alerteerplicht (of het alerteerverbod) onafhankelijk is van het wel of niet beschikbaar stellen van een systeemkaart.

Als er gealerteerd wordt, is dat een teken om nader te vragen naar de betekenis. En dat nader vragen kan door de systeemkaart in te zien of gewoon mondeling te vragen.

Normaal gesproken, bekijk je vooraf een systeemkaart om te zien of er bijzondere dingen zijn afgesproken en daarover spreek je dan je eventuele tegenmaatregelen af met je partner. Het ontbreken van een systeemkaart, zit dat in de weg. Ik neem aan dat iets als een pre-alert ook niet gebeurt.

Je meldt quasi nonchalant (althans, zo komt dat over) dat er niet met systeemkaarten wordt gewerkt. Kennelijk is dat normaal op je club.

Maar hebben jullie dan geen behoefte om de afspraken van tegenstanders te kennen en begrijpen? En los daarvan is het natuurlijk een overtreding van de spelregels.

Juiste afspel

	Klopt het dat ik bij afspelen het zo moest doen?

♣ H 10 4 3

♣ A B 9 2

Ik zet ♣B voor uit mijn hand en laat deze doorlopen; oost neemt met de vrouw.

Mijn partner stelt dat als ik de boer voorzet, en west niet dekt, ik in de dummy de heer moet nemen, vanuit de dummy de tien voorspelen, en laten doorlopen, zo vang ik de vrouw. In dit spel klopte zijn theorie.

Een paar dagen daarna deed zich nagenoeg hetzelfde voor. 

Ik zet de boer voor, neem in de dummy de heer, maar west dook en had de vrouw, nu haalde ik hierdoor net mijn contract, maar was een slechte, wat is nu wijsheid?


Rob:

Eén ding staat vast: Dummy heeft altijd gelijk! En waarom? Omdat dummy per definitie achteraf zijn visie geeft en mogelijk zijn mond houdt als hij het anders had aangepakt, en zag dat zíjn keus fataal had uitgepakt (.

Waar hebben we het over? Over de zogenaamde ‘schijnsnit’. Althans, zo noem ik die (. Als ik over beide tegenstanders kan snijden op de vrouw, en geen idee heb waar die dame kan zitten, doe ik graag alsof ik ga snijden door de boer voor te spelen. Veel tegenstanders leggen immers honneur op honneur, in de hoop dat ze daarmee de tien van hun partner hoog maken. 

Als we kijken naar de kaarten die jij de eerste keer had, is de kans op succes vrij klein. In ieder geval als west kan weten dat jij minstens een 4-kaart klaveren hebt. West ziet dan immers dat áls hij een tien hoog maakt, dat niet de tien zal zijn van zijn partner… Als west jouw ♣B niet dekt, weet je dus eigenlijk nog niets. Als je echter ♣10 vanuit dummy voorspeelt is het voor oost veel moeilijker in te schatten of hij moet dekken of niet. Vaak zal hij dekken. Doet hij dat niet, dan neem je over met de aas en snijd je over west.
Met ook ♣10 in jouw hand, heb je meer kans op succes. ♣B voorspelen en alleen overnemen met ♣H als west zonder enige aarzeling laag bijspeelt. Doet west dat, en blijkt hij daarna toch ♣V te hebben, dan verdient west een groot compliment!

Ontvangen reactie op spel 4 voor de gevorderden 

(Bridge Training van vorige week)

Ik schreef:

	De daalder in spel 4

Dummy noord

(
A 3 2

(
5 4

(
A B 10 5 4
♣
V 3 2

[image: image1.jpg]



(
V 6 5 4

(
A V 3

(
H 9 8

♣
A H 4

West start met (8.

De daalder zit in slag 1! Leg meteen (A en speel dan (10 voor en snij op (V. Als west die slag wint, mag hij van jou schoppen terugspelen. Dan promoveert jouw (V tot zekere winner en overslag. En als (10 deze slag wint, speel je (4 naar (9.

Je kunt na (A ook beginnen met het spelen van (A. Om je te wapenen tegen (V-sec bij west. Nadeel daarvan is dat je dan maar één keer kunt snijden over oost. Als oost (Vxxx heeft is dat één keer te weinig. Bedenk dat als oost vier ruitens heeft en west maar één, de kans op (V bij oost vier keer zo groot is…

Gevaar van een lage schoppen in dummy is dat oost wint met (H en (B of (10 terugspeelt. Met (H bij west wordt jouw (V opgerold en gaan OW net zolang door tot jouw (A zijn punt heeft gemaakt. Als je dán met ruiten van slag gaat, is de weg volledig vrij voor de hartens van OW.


Reactie van Ate Nieuwenhuis:

	Beste Robérto,

Zojuist heb ik in Bridgetraining 597 Spel 4 (voor de meer ervaren spelers) bekeken. In je Overpeinzing en Uitleg zie je volgens mij één finesse over het hoofd. Stel dat Oost inderdaad de eerste slag met schoppenheer wint (zodat de leider al van acht slagen verzekerd is) en hartenboer naspeelt. Dan deelt de leider alsnog een slag uit door hartenaas te leggen! Hij steekt vervolgens over naar dummy en snijdt op ruitenvrouw over Oost. Mocht West de slag winnen (zo niet, dan is het contract al binnen), dan deert hartennaspel de leider niet.


Rob:

En Ate heeft helemaal gelijk. Je kunt dummy een lage schoppen laten bijspelen. Als oost dan neemt en harten naspeelt, leg je meteen (A. Daarna heb je in de hand (V x. Zolang oost niet aan slag komt, kan er dus niets vervelends gebeuren in de hartenkleur. Je snijdt daarom over oost op (V!
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